Computeren indtager en fremtrædende plads i langt de fleste menneskers hverdag. Særligt for de, der arbejder med software, er computeren uundværlig, men mange af os andre bruger også en computer, når vi arbejder. Når vi holder vi fri, tænder vi dertil også gerne maskinen, hvis vi gerne vil læse nyheder, streame serier og film eller kategorisere de billeder, vi tager i løbet af vores hverdag. Computeren har mange funktioner og rigtig mange fordele. Men som alle andre maskiner kan computeren af og til også gå i stykker.
Hvis du nogensinde har oplevet, at din computer pludselig ikke virker, som den skal, ved du allerede, hvor dybt frustrerende det kan være. Endnu mere frustrerende bliver det, hvis du ikke har husket at backuppe.
Hvad er en backup?
Kort fortalt er en backup en sikkerhedskopi af indholdet på din computer. Når du laver en backup, overfører du altså på den ene eller den anden måde al dit indhold fra én enhed til en anden.
Hvorfor backuppe?
De fleste af os har nok at se til i hverdagen. Derfor har vi ofte en tendens til at udskyde mange af de ting, som ikke er livsnødvendige. Hvorfor gå til tandlægen nu, når jeg kan gøre det på et senere tidspunkt? Hvorfor bestille et reklamer-nej-tak skilt i aften, når jeg lige har smækket benene op og forberedt mig på endelig at slappe af? Hvorfor backe up i dag, når jeg sagtens kan vente til næste uge? Svaret på det sidste spørgsmål er simpelt. Du skal backe up i dag, fordi det er lang tid siden, at du sidst har gjort det. Hellere backuppe alt for meget end lidt for lidt. Backupper du ikke, risikerer du permanent at miste indhold, som du sandsynligvis helst ikke vil være foruden.
Hvordan kan jeg backuppe?
Du kan backuppe på flere forskellige måder. Uanset hvordan du vælger at gøre det, findes der både fordele og ulemper ved den metode, du nu engang vælger. Vi giver dig overblikket i det følgende.
Ekstern harddisk
Den eksterne harddisk er én af de ældste backup-metoder. Når du backupper med en ekstern harddisk, overfører du indholdet fra din computer til en harddisk, der typisk ikke fylder specielt meget, men som har rigeligt med gigabytes. Ulempen ved denne metode er, at du som regel ikke kan bruge din computer, mens den backer up. Fordelen er, at den eksterne harddisk er en meget sikker backup-metode.
USB-stik
Du kan også vælge at backe up med et USB-stik. Denne metodes største fordel er, at du kan backuppe på et øjeblik ved manuelt at flytte dine filer over på stikket. Ulempen er, at der som hovedregel ikke er ligeså meget plads på et USB-stik, som der er på en ekstern harddisk. Vælger du denne metode, må du derfor sandsynligvis nøjes med at backuppe de filer og programmer, som er allervigtigst for dig.
Backup via cloud
Backup via cloud er i dag én af de mest populære backup-metoder. Når du backupper via cloud, uploader du dine ting til en online cloud som for eksempel Google-drev eller Dropbox. Fordelen ved metoden er, at du ikke selv behøver at have plads på en ekstern maskine eller et eksternt drev, og at det ikke er nødvendigt for dig at have andet ved hånden end internetforbindelse. Ulempen er, at mange cloud-løsninger koster penge, hvis du gerne vil have ubegrænset plads til dine ting.
På den sikre side
Vil du gerne være på den helt sikre side? Det være en god idé at kombinere cloud-løsningen med backups via en ekstern harddisk. Så kan du altid genkalde dine filer, uanset hvad der sker med computeren. Og selvom det godt kan virke uoverskueligt de første par gange, du gør det, kræver dét at backuppe stort set ikke noget af dig, når først du har vænnet dig til det. Helt forsikret om, at din computers indhold er i sikkerhed, kan du med ro i maven arbejde eller hygge videre, som du plejer.